В община Чавдар, една от най-малките и зелени общини в

...
 В община Чавдар, една от най-малките и зелени общини в
Коментари Харесай

С дарения на бизнеса в Община Чавдар започна строежа на център за гости и социален живот


 В община Чавдар, една от най-малките и зелени общини в България, стартира построяването на Общински център за посетители, с който известното, китно и благоустроено подбалканско село се готви да притегля още туристи.

 Благосъстоянието на локалните поданици се дължи както на стотиците осъществени планове с европейско финансиране, по този начин и на сполучливото партньорство с огромните предприятия в района. На 25 април в Чавдар бе направена първата копка и сложено началото на строителството на солидна 3-етажна постройка, която от 2024 година ще обезпечава и повече благоприятни условия за обществен и настоятелен живот. Проектът се съфинансира с дарения по партньорските стратегии на Община Чавдар с Група ГЕОТЕХМИН и Благотворителна стратегия „ Българските добродетели “ и Дънди Прешъс Металс Челопеч.
-->
 За кмета Григор Даулов това е следващият стратегически план. С реализацията му ще бъдат основани нови работни места и още 30 места за настаняване. Центърът ще бъде подобаващ за осъществяване на значими мероприятия за общината и бизнеса. Ще има опция за обезпечаване на изхранване и настаняване при визити на културните забележителности, осъществяване на „ зелени “ учебни заведения за възпитаници, както и при визити в фирмите в района на Средногорието. Според Григор Даулов планът има добавена стойност, защото ще се сътвори още претовареност и в областта на обслужването.

 Интересен миг от историята на центъра за посетители е, че концепцията се утвърждава след провеждането на събитие „ Арт уикенди “ в с. Чавдар, отдадено на архитектурата, в което вземат участие група студенти от Нишкия университет, Сърбия, и Университета по архитектура, строителство и геодезия гр. София. Студентите, под управлението на техния учител и основен проектант на общината Димитър Калоянов, приготвят три идейни плана за издигане на солидна 3-етажна постройка. Утвърден е този за Общинския център за посетители. До този миг студентите не са имали сходна опция, а точно да видят собствен план във фаза на реализация. Сред участниците са и двама млади архитекти от гр. Пирдоп, споделя арх. Калоянов. 

 „ Отбелязваме началото на нов план от извънредно значимо значение за туризма и устойчивото развиване на общината. За мен беше забавно да науча по какъв начин се е родила концепцията за общинския център за посетители, както и за приноса на студентите за идейния план “, сподели Доминик Хамерс, изпълнителен шеф на Геотехмин ООД. Той добави: “Радваме се, че с нашата стратегия „ Българските добродетели “, учредена от проф. дтн инж. Цоло Вутов и четирите сдружения от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, можем да допринесем за реализацията на идеята в селото да има още повече посетители, събития и обществен живот “.

Очаква се първият стадий от плана да бъде приключен до края на годината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР